Sastojci:
Za biskvit:
90 g putera
9 jaja
150 g čokolade
90 g brašna
3 kašike griza
1 prašak za pecivo
150 g šećera
Za fil I:
8 jaja
250 g šećera
200 g čokolade
250 g putera
Za fil II:
200 g belog šlag krema
5 dl kisele vode
2 kašike čokolade u prahu
1 kašika kakaoa
Za preliv:
1 dl mleka
1 dl ruma
Za glazuru:
100 g čokolade
3 kašike ulja
50 g bele čokolade
ISPROBAJTE I… Bolero tortu
Priprema:
Biskvit:
1. Umutiti penasto puter pa dodavati jedno po jedno žumance neprekidno muteći.
2. Potom umešati otopljenu čokoladu, brašno, prašak za pecivo i griz.
3. Posebno ulupati belanca sa šećerom u čvrst šam te umešati u prethodnu smesu.
4. Smesu uliti u pleh obložen papirom i peći u zagrejanoj rerni na 180*C oko 40 minuta.
Fil I:
1. Ulupati jaja sa šećerom i skuvati ih na pari. Pred kraj umešati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi. Ostaviti da se ohladi.
2. Puter penasto umutiti i sastaviti sa ohlađenim kremom.
Fil II:
Umutiti šlag krem sa kiselom vodom pa umešati kakao i čokoladu u prahu.
Finalni postupak:
1. Ohlađen biskvit horizontalno preseći na 3 dela.
2. Prvu koru preliti mešavinom mleka i ruma te navilovati filom I. Potom premazati filom II. Preklopiti drugom korom i postupak ponoviti još 2 puta.
3. Ukrasiti otopljenom belom i crnom čokoladom.
Recept Marine Stanojević iz Sremske Kamenice
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net