SASTOJCI
- 5 dl mleka
- 1/2 kocke kvasca
- 5 kašičica šećera
- 2 dl ulja
- 3 žumanca
- malo soli
- 1 kg brašna
- džem od kajsija
- šećer u prahu
- 1 dl vode
PRIPREMA
1. Razmutiti kvasac sa mlakim mlekom, 3 kašičice šećera i malo brašna. Ostaviti da naraste.
2. Nadošao kvasac, ulje, žumanca i malo soli dodati u brašno i zamesiti testo.
3. Testo ostaviti 30 min. da naraste pa ga podeliti na dva dela.
4. Svaki deo razviti oklagijom i iseći na pravougaonike. Na svaki deo staviti malo džema i zaseći ukoso sa obe strane.
5. Testo uvijati u pletenice. 6. Ređati pletenice u podmazan pleh i ostaviti da nadođu. Nadošle pletenice peći na 200 °C dok ne dobiju zlatnožutu boju.
7. Napraviti sirup: 2 kašičice šećera i 3 kašike džema od kajsije kuvati u 1 dl vode.
8. Prohlađene pletenice preliti sirupom i posuti šećerom u prahu.
Recept Milice Rakić iz Prokuplja