SASTOJCI:
Za 4 kore:
500 g šećera
500 ml kisele vode
250 ml ulja
3 kašike meda
1 prašak za pecivo
1 kašika kakaoa
20 kašika posnog mlevenog keksa
500 g brašna
Za fil I:
1,4 l soka od ananasa
15 kašika šećera
5 pudinga od vanile
250 g margarina
100 g šećera u prahu
Za fil II:
400 ml posne slatke pavlake (potražite u prodavnicama zdrave hrane)
Ostalo:
1 velika konzerva ananasa
300 g višanja
malo soka od višanja za prskanje kora
100 g seckanih oraha
300 g posnog krem šlaga
ISPROBAJTE I… Tortu od kestena
PRIPREMA:
1. Pomešati brašno sa kakaom, praškom za pecivo i mlevenim keksom, pa dodati šećer, med, ulje i na kraju kiselu vodu. Mešati dok se ne dobije homogena smesa.
2. Smesu podeliti na 4 jednaka dela i ispeći 4 jednake kore u plehu obloženom pek-papirom (23 x 33 cm) na 180°C oko 20 minuta.
Fil:
1. Ostaviti da prvovri sok od ananasa sa šećerom, pa ukuvati puding razmućen sa malo soka. Mešati dok se ne zgusne, pa skinuti sa vatre i pustiti da se ohladi.
3. Ohlađen fil sastaviti sa margarinom, prethodno umućenim sa šećerom u prahu.
4. Posebno, penasto umutiti slatku pavlaku.
Finalni postupak:
1. Filovati na sledeći način: I kora (poprskati je sokom od višanja ) pa naneti trećinu prvog fila, polovinu ukupne količine seckanog ananasa, trećinu seckanih oraha i na kraju drugi fil; II koru takođe poprskati sokom od višanja, nanteti polovinu od ostatka prvog fila, poređati višnje, polovinu od ostatka seckanih oraha i premazati drugim filom; na III koru naneti ostatak prvog fila, poređeti ostatak ananasa i seckanih oraha, pa naneti ostatak drugog fila i preklopiti IV korom.
6. Celu tortu nafilovati umućenim šlagom.
Komentar:
Ne dajte da vas zbuni to što se slatka pavlaka vodi kao biljna, jer ona sadrži i mrsne sastojke. Zato posnu slatku pavlaku potražite u prodavnicama zdrave hrane, kao i posni šlag. Naravno, sastojci uopšte ne moraju biti posni. U svakom slučaju torta je izvrsna!
Recept Nataše Nikolić iz Požarevca
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net