SASTOJCI
Za testo:
- 2 dl mleka
- 1 jaje
- 4 kašike šećera
- prstohvat soli
- 1 ”classic” margarin
- 1 kesica suvog kvasca
- 500 g brašna
Za fil:
- 100 g suvog grožđa
- 100 g mlevenih oraha
- 50 g rendane čokolade
- 100 g šećera u prahu
- 1 belance
- 1 vanil-šećer
Ostalo:
- 1 belance
- šećer za posipanje
PRIPREMA
1. U toplo mleko dodati jaje, šećer, margarin isečen na kockice i malo soli.
2. Odvojiti trećinu brašna i u njega sipati suvi kvasac pa postepeno dodavati u mleko i mešati varjačom.
3. Zatim lagano dodati ostatak brašna i rukom umesiti testo. Testo pokriti krpom i ostaviti na toplom da naraste.
4. Pomešati suvo grožđe, mlevene orahe, rendanu čokoladu, šećer u prahu, vanil-šećer i belance.
5. Testo podeliti na dva dela i na radnoj površini posutoj brašnom razvući ga u oblik pravougaonika debljine 0,5 cm. Iseći male pravougaonike pa jednu polovinu pravougaonika zaseći nožem na 3-4 mesta, a na drugu naneti kašiku fila. Zatim presaviti napola i nežno pritisnuti krajeve.
6. Poređati paketiće u podmazan pleh, pokriti ih krpom i ostaviti na toplom mestu 30 minuta.
7. Belancetom premazati paketiće, posuti šećerom i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.
Recept Danijele Antić iz Smedereva