Sastojci
Za koru:
- 4 jajeta
- 4 kašike hladne vode
- 175 g šećera
- 100 g brašna
- 100 g gustina
- 1 prašak za pecivo
- 3 kašike kakaoa
Za fil:
- 5 dl mleka
- 1 puding od čokolade
- 200 g šećera
- 200 g čokolade
- 250 g margarina
- 6 kašika pekmeza od višanja
Za dekoraciju:
- po želji slatka pavlaka ili fondan masa
Priprema
Kore:
- Umutiti 4 belanceta sa 4 kašike hladne vode u čvrst sneg, pa postepeno dodavati šećer i jedno po jedno žumance neprekidno muteći.
- Brašno pomešati sa gustinom, praškom za pecivo i kakaom i sve polako umešati u prethodnu smesu.
- Dobro sjediniti i smesu uliti u okrugli kalup prečnika 24 cm.
- Peći u zagrejanoj rerni na 180-200ºC oko 40 minuta.
- Ohlađenu koru poprečno preseći na tri dela, pa svaku premazati pekmezom.
Fil:
- U 2 dl mleka razmutiti puding od čokolade, a preostalo mleko ostaviti da provri sa šećerom, te ukuvati razmućen puding. Mešati dok se ne zgusne, skinuti sa vatre i ostavutu da se ohladi.
- Čokoladu rastopiti na umerenoj temperaturi.
- Margarin penasto umutiti, dodati otopljenu čokoladu i sastaviti sa ohlađenim kremom. Fil podeliti na tri dela (ostaviti malo za premaz cele torte).
Finalni postupak:
- Tortu filovati na uobičajen način: kora, fil, kora… dok se ne utroši materijal.
- Celu tortu premazati filom i dekorsati po želji.
Recept Ibolje Igaz iz Kanjiže