SASTOJCI:
Za testo:
500 g brašna
250 g masti
malo soli
1 jaje
1 kašika šećera
1 kvasac
mleko po potrebi
Za fil:
1,5 kg kiselih jabuka
250 g šećera
2 šake prezli
cimet
100 g suvog grožđa
zvanil-šećer
PRIPREMA:
1. Kvasac razmutiti u malo mleka i ostaviti da nadođe.
2. U posudi za mešanje sjediniti brašno i mast, dodati jaje, šećer, so, nadošao kvasac i mleka po potrebi da umesite testo. Podeliti testo na 2 jufke.
3. Jabuke izrendati i staviti u činiju. Posuti ih šećerom, cimetom, dodati suvo grožđe, prezle i izmešati
. 4. Jufke razviti oklagijom. Na dno podmazane tepsije staviti koru, naneti na nju fil i prekriti drugom korom. Viljuškom izbockati kolač i ostaviti na toplom da odstoji.
5. Kolač peći u zagrejanoj rerni na 200 °C dok ne porumeni. Gotov kolač posuti vanil-šećerom.
Recept Vjerke Kovač iz Bačke Palanke