Sastojci:
Za testo:
300 g brašna
225 g margarina
100 ml ledeno hladne vode
1-2 kašike šećera
1 kašikica soli
Za punjenje:
500 g višanja
1 čaša (od jogurta) šećera
5 kašika brašna
1 vanil-šećer
1 kašičica ekstrakta od vanile
Isprobajte i…
Priprema:
1. Omekšali margarin iseći na kokcice veličine 1 cm.
2. U mikseru za testo prvo promešati brašno (umesto da se proseje), dodati so i šećer i na kraju kockice margarina. Mešati oko 30 sekundi.
3. U smesu postepeno dodavati ledeno hladnu vodu i mesiti/mešati mikserom dok se ne dobije glatko testo (testo treba da je umešeno za 60 sekundi!) tako da bude sipkavo i ne previše vlažno.
4. Testo podeliti na dva dela, pa svaki deo obložiti alu-folijom i ostaviti da odstoji u frižideru oko 60 minuta.
5. Nakon toga jedan deo testa rasklagijati ukrug, nekoliko cm većeg prešnika od veličine kalupa u kojem će se peći.
6. Pomoću oklagije premestiti testo u dobro podmazan kalup.
7. Za fil višnje dobro ocediti i pomešati sa brašnom, šećerom, vanil-šećerom i ekstraktom vanile.
8. Sve dobro sjediniti, sipati preko testa u kalup. Preko fila staviti nekoliko komadića margarina.
9. Zatim drugi deo ohlađenog testa razviti ukrug i izrezati na trake širine 1,5 cm. Uplesti ih preko fila. Viljuškom spojiti gornju i donju koru.
10. Odgore premazati umućenim jajetom i peći u zagrejanoj rerni na 200ºC oko 20 min., a zatim smanjiti temperaturu na 180ºC i peći još 40 minuta.
11. Pre služenja ostaviti da odstoji oko sat vremena.
NAPOMENA: Kada pečete pitu u plitkoj tepsiji uvek je stavite na gornju pregradu rerne a na donju pregradu stavite veći pleh da bi zadržao sadržaj koji hoće da curi iz pite tokom pečenja ako niste dobro ocedili voće jer u suprotnom uništiće vam se rerna.
Recept Slađane Bokić iz Zrenjanina