Sastojci:
Za testo:
250 g brašna
1 jaje
125 g margarina
60 g šećera
2 kašike slatke pavlake
prstohvat soli
Za fil:
200 g urmi
50 g suvih kajsija
3 jajeta
2 kašike šećera
250 ml slatke pavlake
4 kašike kokosa
ISPROBAJTE I…
Priprema:
Testo:
1. Penasto umutiti jaje sa šećerom. Dodati slatku pavaku i iseckan margarin, pa mutiti dok se smesa ne sjedini.
2. Zatim postepeno dodavati brašno i so te umesiti testo. Uviti ga u providnu foliju i odložiti u frižider da odstoji 30 minuta.
Fil:
1. Izvaditi koštice iz urmi, pa ih s kajsijama krupnije iseći (ostaviti nekoliko celih urmi).
2. Slatku pavlaku umutiti s jajima i šećerom, dodati iseckano voće i koskos, te promešati varjačom.
Finalni postupak:
1. Testo izvaditi iz frižidera i veći deo (oko ¾) staviti u kalup za tart i utisnuti ga prstima po dnu stranice.
2. Sipati pripremljen fil i poređati cele urme.
3. Razviti oklagijom preostalo testo, pa po površini napraviti linije.
4. Staviti ga preko fila i napraviti rubove kako fil ne bi iscurio.
5. Peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 35 minuta.
6. Ostaviti da se ohladi i ukrasiti po želji.
Recept Jasminke Gavrilović iz Novog Sada
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net