Sastojci:
Za koru:
4 jajeta
250 g šećera
150 g brašna
150 g mlevenih oraha
10 kašika hladne vode
1 štangla čokolade
pola praška za pecivo
Za fil:
5 jaja
250 g šećera
250 g margarina
120 g izmrvljenog keksa
4 štangle čokolade
2 šlaga sa ukusom slatke pavlake
ISPROBAJTE I…
Priprema:
Kora:
1. Umutiti belanca u čvrst sneg.
2. Posebno umutiti žumanca, postepeno dodajući šećer i jednu po jednu kašiku vode.
3. Zatim dodati mlevene orahe, brašno, prašak za pecivo i na kraju rendanu čokoladu.
4. Sve dobro sjediniti pa smesu sipati u okrugli kalup postavljen papirom za pečenje.
5. Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 20 minuta.
6. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, pa je poprečno preseći na pola da se dobiju dve kore.
Fil:
1. Penasto umutiti jaja postepeno dodajući šećer, a zatim kuvati na pari uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
2. Dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi.
3. Posebno umutiti margarin pa ga sjediniti sa ohlađenim filom. Na kraju umešati izmrvljen keks.
Finalni postupak:
1. Koru premazati filom, pa preklopiti drugom korom.
2. Tortu odgore i sa strane premazati preostalim filom.
3. Umutiti šlag, te je ukrasiti po želji.
Recept Snežane Gavrilović iz Zaječara
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net