Sastojci:
1 jogurt u čaši
1/2 čaše (od jogurta) ulja
1 suvi kvasac
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
3 čaše brašna
5 bresaka
10 kašičica sira
5 kašičica meda
malo cimeta
1 žumance
ISPROBAJTE I…
Priprema:
1. Jogurt pomešati sa uljem pa zagrevati na umerenoj temperaturi.
2. U dubljoj posudi pomešati polovinu brašna, suvi kvasac, šećer i so. Zatim dodati zagrejan jogurt pa postepeno dodajući preostalo brašno umesiti glatko testo.
3. Pokriti ga kuhinjskom krpom i ostaviti pola sata da naraste.
4. U šerpicu sipati vodu pa kada provri ubaciti breskve. Ostaviti ih 20 sekundi te ih izvaditi u posudu sa hladnom vodom kako bi se lakše oljuštile. Prepoloviti ih i izvaditi koštice.
5. Naraslo testo staviti na radnu površinu posutu brašnom pa ga razviti na debljinu od 5 mm.
6. Kalupom vaditi dve veličine krugova, jedan manji, a jedan veći.
7. Na manji krug staviti kašičicu sira pa preko njega sipati pola kašičice meda pomešanog sa malo cimeta. Preko svega staviti polovinu breskve.
8. Veći krug testa zaseći na tri mesta, staviti ga preko breskve pa krajeve spojiti. Ponavljati postupak dok se ne potroši sav materijal.
9. Korpice prebaciti u pleh obložen papirom za pečenje i premazati ih umućenim žumancetom.
10. Peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 30 minuta.
Savet:
Paketiće po želji možete posuti šećerom u prahu
Recept Jasminke Gavrilović iz Novog Sada
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net