Sastojci:
Za testo:
250 ml piva
1 kocka svežeg kvasca
80 g šećera
2 jajeta
200 ml slatke pavlake
oko 900 g brašna
¼ kašičice soli
Ostalo:
ulje za prženje
šećer u prahu
ISPROBAJTE I… Krofne sa limunom
Priprema:
Testo:
1. Pivo zagrejati da bude toplo, pa dodati kvasac i kašiku šećera. Promešati, poklopiti i ostaviti oko 5 minuta da kvasac nadođe.
2. U posudi za mešenje žicom umutiti jaja sa šećerom i solju, dodati slatku pavlaku, nadošao kvasac i lagano umešati brašno da se dobije mekano testo.
3. Na radnu površinu istresti preostalo brašno, pa testo dodatno izraditi i ostaviti oko 30 minuta da nadođe.
4. Nadošlo testo oklagijom rastanjiti na debljinu prsta i okruglom modlom ili čašom vaditi krofne željene veličine. Krofne ređati na radnu površinu posutu brašnom i ostaviti ih da odmore još 15 minuta.
Finalni postupak:
1. U širu, a pliću šerpu sipati dosta ulja tako da krofne prilikom pečenja ne dodiruju dno. Zagrejati ulji i spuštati nadošle krofne da se peku. Šerpu obavezno poklopiti kako bi testo lepše naraslo i ostalo vazdušasto.
2. Pečene krofne vaditi na papirni ubrus da upije višak masnoće, a potom ih obilno posuti ih šećerom u prahu. Služiti ih dok su još tople.
Recept Nataše Kuburić iz Begeča
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net