Sastojci:
1 kockica svežeg kvasca
600 g brašna
100 g margarina
100 g šećera + 1 kašičica
2 žumanceta
rendana korica limuna
vrlo malo soli
2 dl mleka
1 dl vode
ISPROBAJTE I… Kolač s makom
Za fil od maka:
250 g maka
2 kašike šećera
malo mleka
100 g suvog grožđa
Za fil od oraha:
500 g mlevenih oraha
3-4 kašike šećera
mleka po potrebi
50 g suvog grožđa
Za premaz:
2 belanceta
2 kašičice šećera
malo ulja
ISPROBAJTE I… Štrudlu sa džemom od smokava
Priprema:
1. U mlakoj vodi razmrviti kvasac sa kašičicom šećera i ostaviti ga nadođe.
2. Za to vreme pomešati polovinu brašna sa otopljenim margarinom i šećerom, pa dodati žumanca i naribanu koricu jednog krupnijeg limuna, malo soli i toplo mleko.
3. Na kraju dodati nadošli kvasac i zamesiti glatko testo postepeno dodavajući preostalo brašno.
4. Testo podeliti na tri jufke i ostaviti ih da nadođu.
5. Za to vreme pripremiti filove. Za fil od maka: mak pomešati sa suvim grožđem i šećerom, pa popariti vrelim mlekom.
6. Za fil od oraha: pomešati mlevene orahe sa suvim grođžem i šećerom, a potom preliti vrelim mlekom.
7. Nadošle jufke rasklagijati: u jednu premazati filom od maka i uviti u štrudlu.
8. Prestalo testo takođe razviti i premazati filom od oraha i uviti u štrudlu.
9. Štrudle poređati u podmazan pleh i premazati umućenim belancima sa šećerom i malo ulja.
10. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C dok lepo ne porumene.
Recept Milice Gojić iz Rume
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net