SASTOJCI:
200 ml mlakog mleka
2 kašike šećera
1 jaje
20 g svežeg kvasca
200 ml vode
3 kašike ulja (za testo)
600 g brašna
1/2 kašičice cimeta
sok od jednog limuna
500 ml ulja (za prženje)
ISPROBAJTE I… Cvetne krofne
PRIPREMA:
1. U malo mlakog mleka razmutiti kvasac sa po kašikom šećera i brašna i ostaviti ga da nadođe.
2. Za to vreme razmutiti jaje i dodati preostalo mlako mleko, vodu, ulje i sok od limuna. Ubaciti i nadošli kvasac, pa postepeno dodavati brašno pomešano sa cimetom sve dok se ne umesi glatko testo koje se odvaja od prstiju i posude.
3. Testo ostaviti da odstoji i da se udvostruči oko pola sata.
4. Nadošlo testo razvući oklagijom na 1 cm debljine, pa krofne vaditi pobrašnjenom čašom. Ostaviti ih da još malo narastu pre prženja.
5. U šerpu sipati pola litra ulja i ostaviti ga da se dobro ugreje, a zatim pržiti krofne.
6. Gotove krofne po želji posuti šećerom u prahu.
Recept Irene Cvetković iz Vlasotinca
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net