Sastojci:
Za testo:
250 g + 1 kašika brašna
½ svežeg kvasca
4 kašike mlakog mleka
250 g margarina
1 jaje
180 g šećera
1 kg šljiva
50 g mlevenih oraha
Za fil:
125 g margarina
100 g šećera
3 jajeta
200 ml kisele pavlake
ISPROBAJTE I… Pitu sa šumskim voćem
Priprema:
1. Izmrviti kvasac u mleku sa 1 kašičicom šećera i ostaviti da nadođe.
2. U veću posudu sipati 250 g brašna. Dodati iseckan margarin (ostaviti malo za premazivanje pleha), jaje i 100 g šećera, pa mešati rukama.
3. Dodati nadošao kvasac i mesiti dok se ne dobije mekano testo.
4. Okrugli pleh namazati margarinom i posuti sa 1 kašikom brašna. Testo rukama rasporediti po dnu pleha.
5. Šljive iseći napola, odstraniti koštice, a zatim poređati po testu.
6. Posuti sa 80 g šećera i mlevenim orasima.
Fil:
1. Umutiti margarin postepeno dodajući šećer i jaja.
2. Dodati pavlaku i nastaviti sa mućenjem.
Finalni postupak:
1. Dobijeni fil rasporediti preko šljiva, pa peći na 180°C 30 minuta.
Recept Ljubice Majer iz Zrenjanina
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net