Sastojci:
Za koru:
10 belanaca
10 kašika šećera
4 kašike džema od kajsija
2 šake griza
2 šake seckanih oraha
Za fil:
10 žumanaca
300 g šećera
3 vanil-šećera
9 kašika brašna
1 l mleka
500 g margarina
200 g seckanih žele bombona
100 g čokolade
ISPROBAJTE I… E, veli bre tortu
Priprema:
Kora:
1. Ulupati belanca sa šećerom u čvrst šam, dodati džem i lepo sjediniti.
2. U dobro podmazan i pobrašnjen kalup posuti griz i seckane orahe, te preko sipati ulupana belanca.
3. Peći na 200ºC oko 15-20 minuta (proveriti čačalicom). Gotovu koru izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.
Fil:
1. Mleko ostaviti da provri. Žumanca umutiti sa šećerom i vanil-šećerom, umešati brašno i ukuvati u ključalo mleko.
2. Mešati dok se ne zgusne, skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
3. Margarin penasto umutiti i sastaviti ga sa ohlađenim kremom. Umešati žele bombone, pa fil podeliti na 3 dela.
4. U jedan deo dodati otoljenu čokoladu.
Finalni postupak:
1. Preko kore premazati prvo žuti fil, a potom braon fil. Završiti žutim filom i ukrasiti po želji.
Recept Jelene Stojanović iz Pločica
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net