Sastojci:
Za palačinke:
150 g brašna
20 g kakaoa
2 kašičice praška za pecivo
2 jajeta
100 g šećera
2 kašike ulja
250 ml mleka
Za fil:
1 puding sa ukusom slatke pavlake
4-5 kašika šećera
250 ml mleka
250 ml vode
125 g margarina
Za dekoraciju:
šlaga po želji
rendane čokolade po želji
100 g čokolade
2 kašike ulja
ISPROBAJTE I… Mlečni duo
Priprema:
Palačinke:
1. Brašno pomešati sa kakaom i praškom za pecivo, te ostaviti sa strane.
2. Posebno umutiti jaja sa šećerom, tako da smesa postane kremasta, pa dodati ulje i polovinu mleka. Nastaviti sa mućenjem, dok se smesa u potpunosti ne ujednači.
3. Zatim umešati smesu od brašna i umutiti žicom.
4. Na kraju postepeno dodavati preostalo mleko sve vreme muteći žicom.
5. Ostaviti smesu da odstoji 5-10 minuta pre pečenja.
6. Manjom kutlačom sipati smesu u dobro zagrejan, nauljeni teflonski tiganj, formirajući manje, a deblje palačinke.
7. Peći dok se cela površina palačinke ne ispuni mehurićima, pa okrenuti na drugu stranu. Peći još oko minut sa druge strane i skloniti sa tiganja. (Od ove količine treba da se dobije najmanje devet manjih palačinki).
Fil:
1. U malo mleka razmutiti puding, a preostalo mleko ostaviti da provri sa vodom i šećerom, pa ukuvati razmućen puding.
2. Mešati dok se ne zgusne, skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
3. Umutiti margarin i sastaviti ga sa ohlađenim kremom.
Finalni postupak:
1. Uzimati po tri plačinke i filovati ih pripremljenim filom.
2. Po želji dekorisati umućenim šlagom, rendanom čokoladom ili glazurom od čokolade.
Recept Sandre Stojiljković Cvetković iz Niša
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net