Sastojci:
700 g brašna + 1 kašičica za kvasac
1 kvasac
70 ml ulja
350 ml mlakog mleka
2 jajeta
4 kašike žutog šećera + 1 kašičica za kvasac
2 vanil-šećera
1,5 kg banana
2 kašike soka od limuna
200 g krema od lešnika
100 g mlevenog lešnika
Ostalo:
1 jaje
mleveni lešnik
žuti šećer
ISPROBAJTE I…
Priprema:
1. U malo mlakog mleka razmutiti kvasac s kašičicom šećera i brašna pa ostaviti da nadođe.
2. U posebnoj posudi pomešati polovinu brašna, ulje i mleko pa dodati jaja, šećer, vanil-šećer i nadošli kvasac. Postepeno dodavati preostalo brašno i zamesiti glatko testo.
3. Testo premazati uljem i ostaviti na toplom da nadođe oko 45 minuta.
4. Sve banane oljuštiti, iseći na pet delova i poprskati sokom od limuna.
5. Nadošlo testo podeliti na tri jufke, a potom svaku razvući u krug i podeliti na 12 trouglova.
6. Svaki trougao premazati kremom od lešnika, posuti malo mlevenog lešnika i preko staviti komadić banane.
7. Trouglove uviti u kifle, pa ih ređati u pleh obložen papirom za pećenje i ostaviti da odstoje 30 minuta.
8. Kifle premazati umućenim jajetom i posuti mlevenim lešnicima i šećerom. Peći ih u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta.
Recept Nevene Milovanović iz Leskovca
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net