Sastojci:
225 g šećera u prahu
125 g mlevenih badema
100 g belanaca
25 g šećera
malo limunovog soka
na vrh noža kolačarske boja po izboru (najbolje u prahu)
Za fil:
3 žumanceta
2 kašike šećera
40 g bele čokolade
45 g margarina
ISPROBAJTE I… Američki san
Priprema:
1. Jaja ostaviti van frižidera najmanje 24 h pre pripreme.
2. U dubljoj posudi umutiti belanca u čvrst sneg, postepeno dodajući šećer i limunov sok.
3. Zatim dodati kolačarsku boju po izboru i nastaviti mućenje.
4. Na kraju dodati bademe i šećer u prahu, pa mešati špatulom sa spoljašnje ka unutrašnjoj strani. Smesa je dobra kada se sliva polako i bez prekida.
5. Sipati smesu u poslastičarski džak sa otvorom prečnika 5-6 mm. Istiskivati je na pleh obložen pek-papirom i praviti krugove prečnika 2-3 cm.
6. Pleh ”tresnuti” o radnu površinu nekoliko puta kako bi se smesa rasporedila.
7. Staviti makaronse u rernu i sušiti ih na 150°C 45 minuta do 1 sat (u zavisnosti od rerne). Gotovi su kad se površina ne lepi za prste.
8. Izvaditi ih iz rerne i ostaviti da odstoje 30 minuta, a zatim peći još 12 minuta na temperaturi od 150°C.
9. Kada se ohlade, pažljivo ih odlepiti sa papira.
Fil:
1. Penasto umutiti žumanca sa šećerom, pa ih kuvati na pari uz neprestano mešanje.
2. Dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi.
3. Ostaviti da se ohladi, te dodati margarin i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
1. Pomoću poslastičarskog džaka nanositi fil na ravne strane makaronsa, a zatim spajati sa drugim delom.
Recept Jadranke Todorović iz Niša
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net