Sastojci:
1 kg smokava
1 kg šećera
1 l vode
1/2 limuna
ISPROBAJTE I… Štrudla sa džemom od smokve
Priprema:
1. U dublju šerpu sipati šećer i vodu i staviti ih da se zajedno kuvaju.
2. Limun oprati i iseći na kolutove pa ga ubaciti u šerpu.
3. Blago mekane ali ne prezrele i zelene smokve oprati i odstrarniti im drške.
4. Sirup kuvati 20 minuta, a zatim ubaciti smokve. Najbolje bi bilo da budu u jednom redu. Sve zajedno kuvati i povremeno prodrmati šerpu. Kada počne da se stvara pena na vodi odstraniti je kašikom.
5. Nakon malo više od sat vremena sirup će postati gušći, i na površinskom sloju videće se sitni mehurići. Staviti na tancnu malo sirupa, te ga ohladiti u frižideru i proveriti gustinu. Smokve treba da budu mekane, tako da im se opna može lako probosti viljuškom.
6. Šerpu tada skloniti sa šporeta, prekriti je mokrom krpom i ostaviti da se ohladi. Ukoliko niste zadovoljni gustinom vratiti je na riglu i čim baci jedan ključ skloniti i ponovo ohladiti.
7. Slatko presuti u tegle i dobro zatvoriti.
Savet: Svaku smokvu pre kuvanja bocnuti viljuškom da bi bolje upile sok i da ne bi pukle.
Recept Jelene Ćirić iz Niša
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net