Sastojci:
Za koru:
300 g šlaga
2 dl kisele vode
300 g mlevenog plazma keksa
Za fil:
2 kesice pudinga
1 l mleka
7 kašika šećera
100 g margarina
Za voćni žele:
300 g očišćenih višanja
1 l vode
nekoliko kašika šećera (po ukusu)
3 kašike brašna
2 kesice želatina
Ostalo:
1 kesica šlaga
mleko ili kisela voda za mućenje šlaga
ISPROBAJTE I… Žele sa višnjama
Priprema:
Kora:
1. Šlag penasto ulupati sa kiselom vodom (prema uputstvu sa kesice), a zatim umešati mleveni keks i varjačom lepo sjediniti.
2. Zatim smesu rasporediti po dnu kalupa (24×28) obloženog celofanom.
3. Ostaviti da se stegne.
Fil:
1. U malo mleka razmutiti puding, a preostalo mleko ostaviti da provri sa šećerom, pa ukuvati razmućen puding.
2. Mešati dok se ne zgusne, skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
3. Posebno umutiti margarin i sastaviti ga sa ohlađenim pudingom.
Voćni preliv:
1. Višnje skuvati u vodi sa šećerom po ukusu.
2. Brašno razmutiti u malo vode, ukuvati u višnje i mešati dok se ne zgusne.
3. Skinuti sa vatre, umešati želatin pripremljen prema uputstvu sa kesice.
Finalni postupak:
1. Preko kore premazati puding fil, a zatim preko njega odmah, dok je još vruće, naneti voćni žele.
2. Ostaviti da se kolač dobro stegne, a potom ga ukrasiti umućenim šlagom.
Recept Jagode Jovanović iz Krajkovca
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net