Sastojci:
Za koru:
6 jaja
6 kašika šećera
3 kašike brašna
1 kašika kakaoa
Za fil:
4 žumanceta
1 čaša (od jogurta) šećera
1 puding od čokolade
450 ml mleka
60 g čokolade
125 g margarina
Za glazuru:
100 g čokolade
1 kašika ulja za glazuru
ISPROBAJTE I… Čokoladni sladoled
Postupak:
Kora:
1. Belanca umutiti u čvrst sneg zajedno sa šest kašika šećera. Polako dodati žumanca, jedno po jedno, a potom i brašno i kakao.
2. Pripremljenu smesu uliti u veći pleh obložen papirom za pečenje, i peći koru u rerni zagrejanoj na 200° 15 minuta. Kada se kora prohladi, podeliti je na dva jednaka dela.
Fil:
1. Žumanca umutiti s jednom čašom šećera, pa dodati puding od čokolade i sve zajedno zakuvati u 450 ml mleka.
2. Kada se fil zgusne, skloniti šerpu s ringle i u nju ubaciti 60 g čokolade. U prohlađen fil zatim umešati pola margarina.
Finalni postupak:
1. Fil rasporediti između dve kore, a odozgo staviti glazuru od čokolade. Ostaviti kolač da se ohladi, iseći ga na kocke i poslužiti.
Savet: U fil možete zakuvati i puding od vanile i staviti belu čokoladu, pa će kolač biti žuto-čokoladni.
Recept Biljane Lacković iz Vašice
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net