Sastojci
Za testo:
- 600 g brašna
- 2 jajeta
- 200 ml mleka (odvojiti nekoliko supenih kašika za premazivanje testa)
- 1/2 kocke kvasca
- 5 kašika šećera
- 250 g margarina
- prstohvat soli
- rendana kora limuna
Za fil:
- nutela
- 200 g krupno mlevenih oraha
Priprema
- U mlakom mleku izmrviti kvasac i ostaviti ga da nadođe.
- Za to vreme, brašno pomešati sa šećerom i rendanom korom limuna, pa dodati jaja, i nadošli kvasac. Umesiti glatko testo.
- Margarin narendati preko testa i ostavititi ga tako da odmara oko 30 minuta.
- Testo zatim premesiti i formirati 4 jufke, pa svaku rastanjiti na veličunu okrugle tepsije u kojoj će se peći.
- Prvu koru staviti u podmazanu tepsiju, premazati je nutelom i posuti seckanim orasima.
- Preklopiti drugom korom, nafilovati je i ponoviti postupak još jednom. Završiti četvrtom korom, pa iseći krug na 16 delova. Po dva uvijati istovremeno u suprotnim pravcima i spojiti ih krajevima.
- Cvet premazati mlekom, a potom peći 25-30 minuta u zagrejanoj rerni na 200ºC.
- Gotov i ohlađen brijoš postuti šećerom u prahu.
Recept Slavke Kovačević iz Valjeva