Sastojci:
Za biskvit:
5 jaja
5 kašika šećera
1 rum vanil-šećer
5 kašika brašna
2 kašike kakaoa
1 kašika ulja
1 kašika ruma
1/2 praška za pecivo
Fil I:
2 jajeta
9 kašika šećera
1 vanil-šećer
5 kašika gustina
300 ml mleka
30 g margarina sa ukusom vanile
Fil II:
1 puding sa ukusom čoko-ruma
400 ml mleka
30 g margarina sa ukusom ruma
Ostalo:
100 g višanja iz višnjevače
1 šoljica višnjevače
ISPROBAJTE I… Žele sa višnjama
Priprema:
Fil I:
1. Umutitu jaja sa šećerom i vanil-šećerom, dodati gustin i nekoliko kašika mleka i sve dobro sjediniti.
2. Ostatak mleka zagrejati do ključanja, pa pripremljenu smesu polako dolivati uz neprestano mešanje na tišoj vatri. Kada se dobije gusta masa, ostaviti krem da se hladi.
3. Umutiti margarin i pomešati ga sa ohlađenim filom.
Fil II:
1. U malo mleka razmuti puding, a ostatak staviti da proključa. U vrijuće mleko uliti razmućenu smesu i mešati dok se ne zgusne. Kada se fil ohladi, sjediniti ga sa umućenim margarinom.
Kora:
1. Penasto umutiti jaja sa šećerom i rum vanil-šećerom. Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo, a zatim i dve kašike kakaoa, ulje i rum.
2. Pleh obložiti papirom za pečenje i koru peći na 200°C 20 minuta. Ostavit da se prohladi pa je iseći na tri lente i poprskati višnjevačom.
Finalni postupak:
1. Polovinu višanja poređati preko kore, a zatim sve premazati vanil kremom. Ponoviti postupak sa čoko-rum kremom, a preko treće kore premazati ostatak vanil krema.
2. Tortu ukrasiti rendanom čokoladom, ostaviti je u frižideru i služiti sutradan.
Recept Mirjane Mitrović iz Niša
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net