Sastojci:
Za kore:
10 kašika šećera
10 kašika vode
125 g margarina
1 kesica cimeta
1 kašika sode bikarbone
brašna po potrebi
Za fil:
5 dl mleka
4-5 kašika brašna
250 g šećera
125 g margarina
1 limun
ISPROBAJTE I… Snaja Jucinu pitu
Za glazuru:
50 g čokolade
malo mleka
1 kašika šećera
Priprema:
Kore:
1. Šećer karamelizovati i preliti ga vodom.
2. Mešati dok se karamel ne otopi, dodati margarin i mešati dok se margarin ne otopi.
3. Potom, skinuti sa vatre, dodati cimet i sodu bikarbonu. Dodavati postepeno brašno sve dok se ne umesi glatko testo.
4. Testo podeliti na tri dela i peći tri kore na prevrnutom plehu na 180°C da ostanu bele (manje od 10 minuta!).
Fil:
1. Polovinu mleka ostaviti da provri, a u drugu polovinu umešati brašno i šećer.
2. U ključalo mleko uliti razmućenu smesu sa brašnom i mešati dok se ne zgusne.
3. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi, pa ga sastaviti sa margarinom i dodati sok od 1 limuna.
Finalni postupak:
1. Filovati: kora, fil, kora, fil, kora.
2. Otopiti čokoladu sa malo mleka i kašikom šećera, pa preliti preko kolača.
Recept Snežane Poljaković iz Stare Bingule
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net