Sastojci:
Za testo:
1 jaje
300 ml mleka
1/2 kašičice soli
2 kašike šećera
20 g kvasca
350 g brašna
5 kašika džema od šljiva
Za koru:
1 jaje
50 g margarina
4 kašike šećera
1/2 kesice vanil-šećera
1 prašak za pecivo
170 g brašna
Za krem:
500 ml mleka
500 ml slatke pavlake
2 pudinga od čokolade
100 g čokolade
Ostalo:
4 jabuke
2 kašike šećera
1 limun
2 štangle čokolade
ISPROBAJTE I…
Priprema:
1. Jabuke preseći napola, očistiti ih od semenki i iseći na tanke režnjeve.
2. Prokuvati 2 minuta u vodi sa 2 kašike šećera i isceđenim sokom od limuna.
3. Izvaditi iz vode i ostaviti da se ohlade.
Testo:
1. Izmrviti kvasac u malo mlakog mleka sa šećerom, pa ga ostaviti da nadođe.
2. U dublju posudu sipati brašno, te dodati jaje i so.
3. Zatim ubaciti nadošli kasac, pa uz postepeno dodavanje preostalog mleka umesiti glatko testo.
4. Ostaviti ga da se odmori 20 minuta, pa razviti oklagijom na oblik pravougaonika.
5. Točkićem za testo seći trake širine 4 cm, te svaku premazati džemom.
6. Poređati režnjeve jabuka tako da jedan prekriva drugi i da vire van testa. Lagano umotati i oblikovati ružice.
Krem:
1. Izmutiti puding u malo mleka, a ostatak zagrevati sa slatkom pavlakom i čokoladom.
2. Mešati dok se čokolada ne otopi, a zatim dodati puding i mešati dok se ne zgusne.
Kora:
1. Izgnječiti margarin viljuškom. Dodati šećer, jaje, prašak za pecivo i vanil-šećer.
2. Zatim dodati brašno i zamesiti testo.
Finalni postupak:
1. Okrugli kalup podmazati uljem, pa vlažnim dlanovima rastanjiti koru po dnu i sa strane.
2. Rasporediti fil i poređati ružice.
3. Peći na 180°C dok ne porumeni.
4. Dekorisati otopljenom čokoladom.
Recept Suzane Mitić iz Velike Plane
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net