Sastojci:
Za koru:
5 jaja
5 kašika šećera
1 vanil-šećer
5 kašika brašna
1/2 praška za pecivo
1 kašika ulja
Za fil:
200 ml slatke pavlake
200 g čokolade za kuvanje
100 g putera
50 g šećera u prahu
ISPROBAJTE I… Rolat sa bananama
Priprema:
Kora:
1. U činiju sipati šećer i vanil-šećer, pa promešati.
2. Belanca umutiti u čvrst šam uz postepeno dodavanje šećera. Potom dodati žumanca i mutiti dok smesa ne postane ujednačena.
3. Brašno pomešati s praškom za pecivo, prosejati ga, a zatim polako umešati u smesu i varjačom dobro povezati sve sastojke.
4. Pleh dimenzija 35×35 cm obložiti pek-papirom i izliti pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta. Pečen biskvit, dok je još topao, urolati u pek-papir i ostaviti da se ohladi.
Fil:
1. Slatku pavlaku umutiti sa šećerom u prahu. Dodati izlomljenu čokoladu i kuvati na pari dok se svi sastojci ne sjedine.
2. Posebno umutiti puter, a potom ga sastaviti s ohlađenom smesom od slatke pavlake.
Finalni postupak:
1. Ohlađenu koru odviti, premazati čokoladnim filom i ponovo uviti u rolat. Dekorisati po želji čokoladnom glazurom ili šećerom u prahu, pa ostaviti da se stegne i poslužiti.
Recept Zuzane Grnje iz Gložana
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net