Sastojci:
350 g brašna
4 kašike kisele pavlake
2 jajeta
1 žumance
1 kašika šećera u prahu
1 kašičica cimeta
50 g margarina
1 kesica suvog kvasca
prstohvat soli
Ostalo:
pekmez od višanja
1 belance
šećer u prahu
ulje
ISPROBAJTE I… Krofne s limunom
Priprema
1. U činiju staviti brašno pomešano sa suvim kvascem, pa narendati margarin i sve dobro rukama utrljati tako da se dobju sitne gromuljice.
2. U smesu potom dodati jaja, žumance, šećer u prahu, so, cimet i pavlaku, te mesiti dok se ne dobije čvrsto testo. Uviti ga u providnu foliju i ostaviti da odstoji u frižideru 15 minuta.
3. Na pobrašnjenoj radnoj površini razviti testo na debljinu od 2 mm. Čašom ili modlama za krofne vaditi tri različite veličine krugova testa. Svaki krug zaseći na nekoliko mesta dopola.
4. Najveći krug premazati belancetom, preko njega staviti krug srednje veličine, i njega premazati, a zatim odozgo položiti najmanji krug, tako da sve liči na cvet.
5. Na sredinu svakog cveta napraviti udubljenje prstom, a potom krofne pržiti na dosta masnoće dok ne dobiju zlatnožutu boju.
6. Cvetove vaditi na papirni ubrus, a kada se ohlade, udubljenja napuniti džemom od višanja i posuti ih šećerom u prahu.
Recept Elvire Kiš iz Subotice
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net