Sastojci
Kore:
- 18 belanaca
- 24 kašike šećera
- 225 g seckanih oraha
- 225 g mlevenih oraha
- 150 g seckane čokolade
- 3 kašike brašna
Fil:
- 18 žumanaca
- 200 g šećera u prahu
- 375 g margarina
Za dekoraciju:
- 3 šlag krema od vanile
- 1 šlag krem od čokolade
Priprema
Kore:
- Umutiti 6 belanaca postepeno dodavajući 8 kašika šećera, dok se ne formira čvrst šam.
- Zatim umešati po 75 g seckanih i mlevenih oraha i 50 g seckane čokolade i izmešati varjačom.
- Smesu uliti u pleh obložen pek-papirom i peći u zagrejanoj rerni na 180ºC (oko 20 min.).
- Od preostalog materijala na isti način ispeći još dve kore.
Fil:
- Penasto umutiti žumanca sa šećerom u prahu, pa ih skuvati na pari.
- Mešati dok se malo ne zgusne, skinuti sa vatre i ostaviti da se ohlade. Zatim ih sastaviti sa prethodno ulupanim margarinom.
Finalni postupak:
- Kore filovati na uobičajeni način: kora, fil, kora, fil, kora.
- Celu tortu premazati tanko filom, pa dekorisati umučenim šlagom od vanile i čokolade.
Recept Klare Četvei iz Gunaroša