Sastojci:
Za testo:
400 g brašna
100 g margarina
150 ml mleka
1/2 kocke svežeg kvasca
60 g šećera
prstohvat soli
1 jaje
1 žumance
Za fil:
150 g mlevenih oraha
šećer po ukusu
1 dl mleka
1 vanil-šećer
Ostalo:
800 g kajsija
šećer po potrebi
maslac (za premazivanje)
šećer u prahu (za posipanje)
ISPROBAJTE I… Voćni oblak
Priprema:
Testo:
1. U malo mlakog mleka izmrviti kvasac sa šećerom, pa ostaviti da nadođe.
2. U dublju posudu sipati preostalo mleko, dodati jaje i žumance.
3. Zatim dodati so, omekšali margarin i nadošao kvasac.
4. Postepeno dodavati brašno, te umesiti glatko testo.
5. Pokriti ga krpom i ostaviti 1 sat da naraste.
Fil:
1. U šerpicu sipati mleko i vanil-šećer, pa ostaviti da provri.
2. Orahe sipati u posudu, te ih preliti mlekom. Dodati šećera po ukusu i promešati.
Finalni postupak:
1. Naraslo testo razvući oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini, a zatim preseći na tri jednaka dela.
2. Svaki deo premazati pripremljenim filom, pa urolati u valjak.
3. Ređati urolano testo u okrugli pleh obložen pek-papirom obrazujući oblik puža.
4. Kajsije prepoloviti, izvaditi koštice, pa svaku polovinu umočiti u šećer i ređati u krug između testa.
5. Kolač ostaviti 30 minuta da odstoji, a zatim peći na 180°C dok ne porumeni.
6. Pred kraj pečenja premazati ga otopljenim maslacem, nastaviti pečenje, a zatim kolač ostaviti da se ohladi.
7. Po želji posuti šećerom u prahu.
Recept Dragosave Obradović iz Novog Sada
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net