Sastojci:
Za koru:
5 belanaca
150 g šećera
150 g lešnika
100 g krema od lešnika
Za fil I i II:
5 dl mleka
100 g pudinga od karamele
200 g šećera
5 žumanaca
250 g margarina
50 g čokolade
Ostalo:
200 g keksa
2 dl mleka (za potapanje keksa)
1 šlag
Isprobajte i…
Priprema:
Kora:
1. Umutiti belanca u čvrst sneg, postepeno dodajući šećer.
2. Pleh premazati uljem, staviti pek-papir te i njega premazati uljem.
3. Posuti iseckanim lešnicima, pa sipati sneg od belanaca.
4. Koru sušiti u rerni zagrejanoj na 150°C 1 sat i 15 minuta.
5. Pečenu koru prevrnuti na tacnu, skinuti papir i premazati kremom od lešnika.
Fil I i II:
1. U 2 dl mleka izmutiti puding, a ostatak ostaviti da provri sa 100 g šećera.
2. Dodati puding u ključalo mleko i mešati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.
3. Umutiti žumanca sa preostalim šećerom pa kuvati na pari i mutiti dok se ne zgusne.
4. Posebno umutiti margarin, pa naizmenično dodavati kašiku po kašiku pudinga i žumanaca uz neprestano mućenje.
5. Fil podeliti na dva dela. Prvi ostaje žut, a u drugi dodati otopljenu čokoladu.
Finalni postupak:
1. Na ohlađenu koru naneti žuti fil. Zatim poređati keks umočen u mleko, te premazati fil sa čokoladom.
2. Umutiti šlag prema uputstvu sa kesice i ukrasiti tortu po želji.
Recept Snežane Gavrilović iz Zaječara
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net