Sastojci:
Za koru:
* 150 g keksa
* 2 dl mleka
Za fil:
* 7 dl mleka
* 3 dl slatke pavlake
* 150 g šećera
* 1 vanil-šećer
* 3 pudinga s ukusom slatke pavlake
* 10 g želatina
* 100 g putera
* 300 g mlevenog keksa
* 100 g mlevenih pečenih lešnika
* 200 g džema od kajsija
* 100 g bele čokolade
* 180 ml kisele pavlake
Za glazuru:
* 100 g čokolade
* 1 dl slatke pavlake
* 1 kašičica instant kafe
Priprema:
1. Pomešati puding i želatin sa 3 dl hladnog mleka, a preostalo mleko, slatku pavlaku, šećer i vanil-šećer sipati u šerpu i zagrejati do tačke ključanja.
2. Sniziti temperaturu pa uliti razmućeni puding u vrijuće mleko, uz neprekidno mešanje dok se ne fil dobro ne zgusne.
3. U pripremljeni puding dodati puter, sačekati da se i on otopi, pa šerpu skloniti sa šporeta.
4. U 600 g dobijenog fila umešati mleveni keks, mlevene lešnike i džem od kajsija. Sve umutiti mikserom.
5. U ostatak fila dodati belu čokoladu i mešati dok se ne otopi.Varjačom potom lagano umešati i kiselu pavlaku.
6. Keks umakati u mleko i ređati u pravougaonu tepsiju. Na koru od keksa naneti tamniji deo fila i sve poravnati. Zatim namazati beli deo fila i ostaviti kolač u frižider da odstoji preko noći.
7. Slatkoj pavlaci dodati instant kafu i čokoladu pa kratko sve zajedno kuvati na pari dok se sastojci lepo ne sjedine.
8. Dobijenu glazuru preliti preko kolač a, a kad se glazura stegne iseći ga na kocke i poslužiti.
Recept Ivane Pešić iz Prokuplja
Isprobajte i…
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net