Sastojci:
1 kvasac
2 dl mleka
2 žumanceta
2 dl ulja
4 dl jogurta
1 kašičica soli
2 kašike šećera + 1 kašičica za kvasac
1 kg brašna
200 g eurokrema
1 jaje
ISPROBAJTE I… Kroasan kifle sa slatkim od jagoda
Priprema:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti mlako mleko, izmrvljen kvasac i kašičicu šećera. Ostaviti sve na toplom da kvasac nadođe.
2. Sjediniti 2 žumanceta, so, šećer, ulje i jogurt sobne temperature. Zatim dodati nadošli kvasac, sastojke promešati varjačom i uz postepeno dodavanje brašna rukom umesiti testo koje se ne lepi za zidove posude. Pokriti ga krpom i ostaviti da naraste oko sat vremena na toplom.
3. Premesiti testo i podeliti ga na četiri jufke. Svaku jufku razvući u krug, podeliti je na osam trouglova, i na svaki trougao staviti po kašičicu eurokrema.
4. Uviti trouglove u kiflice i poređati ih u pleh obložen papirom za pečenje. Ostaviti kifle da narastu dok se rerna greje na 220°C, a zatim ih premazati umućenim jajetom.
5. Kiflice peći u zagrejanoj rerni 20-25 minuta, dok ne dobiju lepu zlatnu boju. Ostaviti ih da se malo ohlade pa poslužiti.
Recept Božane Tot iz Jarkovca
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net