Sastojci:
Za kugle:
280 g šećera
3 jajeta
120 g meda
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica sirćeta
560 g brašna
Za fil:
4 jajeta
200 g šećera
100 g mlevenih prženih lešnika
250 g margarina
2 dl mleka
Za preliv:
150 g čokolade
10-12 kašika ulja
ISPROBAJTE I… Kapućino kuglice
Postupak:
Kugle:
1. Umutiti jaja sa šećerom i kašikom sirćeta, dodati med i dobro izmiksati.
2. Potom umešati brašno i sodu bikarbonu, te umesiti rukom da se dobije kompaktna smesa od testa.
3. Od testa praviti manje kuglice i ređati ih u pleh obložen pek-papirom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 *C dok ne dobiju zlatnu boju.
4. Sačekati da se ohlade i malo omekšaju (najbolje je pripremiti ih dan ranije), pa nožem izdubiti kuglice, a mrvce ostaviti sa strane u činiji.
5. Otopiti 150 g čokolade sa 10-12 kašika ulja i uvaljati kugle.
Fil:
1. Izdubljene mrvice preliti sa 2 dl provrelog mleka.
2. Potom jaja umutiti sa 200 g šećera i skuvati ih na pari, pa kada se krem ohladi, sastaviti ga sa umućenim margarinom.
3. Dodati u fil 100 g mlevenog prženog lešnika i mrvice.
Finalni posstupak:
4. Uzimati po dve kuglice, rupice puniti filom i lepiti po dve kugle.
Recept Valerije Molnar iz Zrenjanina
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net