Sastojci:
Za kore:
500 g brašna
160 g masti
160 g šećera
4-5 kašika mleka
1 prašak za pecivo
2 jajeta
Za fil:
500 ml mleka
4 kašike šećera
1 kašika ekstrata vanile
5 kašika brašna
1 jaje
200 g margarina
8 kašika šećera u prahu
1 limun
2 kašike kakao praha
Za glazuru:
100 g čokolade
1 kašika margarina
2 kašike šećera
5 kašika mleka
ISPROBAJTE I…
Priprema:
1. Umutiti mast sa šećerom i jajima, dodati mleko i brašno pomešano s praškom za pecivo i zamesiti testo.
2. Podeliti ga na tri jednaka dela, a potom na papiru za pečenje razviti koru i peći je na poleđini pleha na 180°C dok blago ne porumeni. Paziti da kore ne izgore, jer se veoma brzo ispeku.
3. Umutiti brašno s malo mleka i jednim jajetom. Ostatak mleka sa šećerom i ekstratom vanile staviti da provri pa u njega uliti razmućenu smesu i skuvati fil.
4. Kada se fil ohladi, podeliti ga na dva jednaka dela. Umutiti margarin sa šećerom u prahu, a zatim u prvu polovinu fila dodati pola smese margarina i kakao i sve dobro umutiti. U drugu polovinu fila dodati pola smese margarina, rendanu koru limuna i sok od limuna.
Finalni postupak:
1. Koru prvo filovati kakao filom a zatim i belim filom.
2. Izlomiti čokoladu, sipati mleko, šećer i dodati margarin. Sve kuvati na tihoj vatri ili na pari. Potrebno je da se svi sastojci otope i povežu u lepu glatku masu.
3. Tortu preliti glazurom od čokolade i ostaviti da se stegne.
Recept Dragane Skular iz Jaše Tomića
Više recepata naći ćete u magazinu Bakina kujna!
Stare brojeve možete preuzeti putem servisa Novinarnica!