Sastojci:
Za testo:
1 čaša (od 2 dl) mleka
1 čaša ulja
1 čaša vode
1 kockica svežeg kvasca
1 čaša šećera
rendana kora od jednog limuna
rendana kora od jedne pomorandže
2 jajeta
3 čaše brašna
Za fil:
3 kruške
5 šljiva
2 vanil-šećera
3 kašike šećera
sok od jednog limuna
sok od jedne pomorandže
ISPROBAJTE I… Krem štrudlu
Priprema:
1. U malo mlakog mleka razmutiti kvasac sa kašičicom šećera i ostaviti ga da nadođe.
2. U odgovarajućoj posudi umutiti jaja sa šećerom pa dodati mleko, ulje i vodu. Na kraju umešati brašno i nadošli kvasac te umesiti testo.
3. U testo dodati rendanu koricu limuna i pomorandže i ostaviti ga da nadođe oko 60 min.
4. Za to vreme u šerpu staviti oljuštene i isečene šljive i kruške pa dodati šeæer, vanil-šećer i sok jedne od pomorandže i jednog limuna. Mešati oko 10 minuta.
5. Nakon toga nadošlo testo podeliti na 3 jufke te svaku razviti i na nju naneti nekoliko kašika kuvanog voćnog fila (voditi računa da se ostavi dovoljno soka u šerpi za kasnije).
6. Nafilovano testo uviti u štrudle i poređati u podmazan i pobrašnjen pleh. Ostaviti da odstoji u plehu još pola sata.
7. Peæi u zagrejanoj rerni na 190 *C oko 30 minuta, a potom izvaditi iz rerne i preliti sokom od fila.
8. Štrudle vratiti u toplu, ali isključenu rernu i ostaviti ih oko sat vremena.
9. Gotov kolač iseći i oblilno posuti šećerom u prahu.
Recept Snežane Pejičić iz Beograda
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net