Sastojci:
* 1 kg krompira
* 2 žumanceta
* navrh noža soli
* 150 g brašna
* 25 zrelih šljiva
* 50 g seckanih lešnika
* 50 g seckanih oraha
* 30 g seckanih badema
* 100 g prezle
* oko 200 g šećera
* malo ulja
ISPROBAJTE I… Bombice
Priprema:
1. Krompir oljuštiti, iseći na kolutiće i skuvati. Potom ga ocediti od vode, ispasirati i ostaviti da se prohladi. U međuvremenu očistiti šljive od koštica.
2. U prohlađeni krompir dodati žumanca, malo soli, brašno i zamesiti testo. Od testa napraviti 25 loptica.
3. Svaku lopticu rastanjiti na dlan, u sredinu staviti po jednu šljivu pa ponovo oblikovati lopticu.
4. Na malo ulja propržiti lešnike, orahe i bademe, a potom dodati prezlu. Pržiti sve zajedno sve dok prezla ne porumene pa posudu skloniti s vatre.
5. Duboku šerpu napuniti vodom, sačekati da prokuva, a zatim u nju ubaciti sve knedle. Knedle su kuvane kada isplivaju na površinu.
6. Kuvane knedle uvaljati u smesu s orasima, bademima, lešnicima i prezlom a zatim i u kristal šećer.
Recept Sandre Marković iz Velike Plane
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net