Sastojci:
Za kore:
9 belanaca
350 g šećera
3 kašike brašna
3 kašike mlevenog keksa
100 g seckanih oraha
Za fil:
1 l mleka
9 žumanaca
9 kašika šećera
2 pudinga od vanile
250 g putera
250 g šećera u prahu
100 g čokolade (euroblok)
150 g eurokrema
Isprobajte i… Bojaninu tortu
Za karamel:
150 g šećera
Ostalo:
2 šlaga
200 ml mleka (za prskanje kora) + mleko za mućenje šlaga
Priprema:
Kore:
1. U odgovarajućoj posudi ulupati belanca sa šećerom u čvrst sneg, pa lagano umešati brašno, mleveni keks i orahe.
2. Sve polako sjedniti varjačom i uliti u veći pleh obložen pek-papirom i peći u zagrejanoj rerni na 180-200ºC oko 25-30 minuta.
Iprobajte i… Kapućino tortu
Fil:
1. U malo mleka razmutiti puding od vanile, a preostalo mleko ostaviti da provri.
2. Žumanca penasto umutiti sa šećerom, dodati razmućen puding, pa sve ukuvati u ključalo mleko.
3. Mešati dok se ne zgusne, skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
4. Margarin penasto ulupati sa šećerom u prahu i sastaviti sa ohlađenim kremom.
5. Fil podeliti na dva dela, pa u jedan dodati otopljenu čokoladu i malo eurokrema.
Karamel:
1. Na umerenoj temperaturi otopiti šećer da se karamelizuje.
Finalni postupak:
1. Ispečenu koru podeliti na tri dela.
2. Zagrejati 200 ml mleka, poprskati svaku koru, a zatim skvaku pomalo preliti karamelom.
3. Preko karamela, svaku koru premazati sa po 50 g eurokrema.
4. Tortu filovati na sledeći način: kora, tamni fil, svetli fil, kora, tamni fil, svetli fil, kora, tamni fil, svetli fil.
5. Šlag umutiti prema uputstvu sa kesice i premazati celu tortu. Ostaviti u frižideru da se malo stegne.
Recept Jelene Muminović Milunović iz Subotice