Sastojci:
10 kg šljiva
3 kg šećera
5 kesica vanil-šećera
200 g čokolade
1 kesica konzervansa (10 g)
ISPROBAJTE I… Kolač s pekmezom i cimetom
Priprema:
1. Šljive dobro oprati, očistiti ih od koštica i iseći na polovine.
2. Zatim ih staviti u duboku šerpu i posuti šećerom.
3. Kuvati na umerenoj temperaturi uz povremeno mešanje (paziti da ne zagori na dnu šerpe).
4. Pred kraj kuvanja (tj. kada se zgusne) dodati vanil-šećer i izlomljenu čokoladu.
5. Nastaviti mešanje dok se čokolada ne istopi.
6. Pekmez je gotov kad varjača ostavlja trag, tj. kada se vidi dno šerpe (ako je manja količina pekmeza u šerpi) ili ukoliko varjača stoji uspravno, ne pada (u slučaju veće količine pekmeza).
7. Gotov pekmez skloniti sa šporeta, umešati konzervans i ostaviti da se prohladi.
Finalni postupak:
1. Staviti suve i čiste tegle u rernu, pa je uključiti na 100°C. Posle petnaestak minuta izvaditi tegle iz pećnice, te odmah u njih (dok su još tople) sipati mlak pekmez.
2. Vratiti tegle u isključenu rernu i ostaviti ih tamo 15 minuta. Potom ih izvaditi, dobro zatvoriti, uviti u peškir i pustiti da se ohlade.
Recept Dragane Pantelić iz Zaječara
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net