SASTOJCI:
500 g brašna
1/2 kockice svežeg kvasca
1/2 kesice praška za pecivo
125 g margarina
6 kašika šećera
1 jaje
1 žumance
malo mleka
oko 100 ml vode
so
Za nadev:
700 g crvenog voća (500 g očišćenih šljiva bez kožice, 100 g višanja i 100 g malina)
Za posipanje:
šećer u prahu
ISPROBAJTE I… Limun pitu
PRIPREMA:
1. U malo toplog mleka razmrviti kvasac sa kašikom šećera i ostaviti ga da nadođe.
2. U odgovarajućoj posudi sastaviti omekšali margarin sa jajetom i žumancetom i umešati, pa dodati polovinu pripremljenog brašna sa praškom za pecivo.
3. Zatim dodati nadošli kvasac, pa zamesiti meko testo postepeno dodajući preostalo brašno i mlaku vodu (količina po potrebi). Ostaviti testo oko 30 minuta da nadođe.
4. Nadošlo testo podeliti na dva dela i od svakog oklagijom razviti koru veličine pleha u kojem će se peći.
5. Pleh podmazati, posuti brašnom i staviti prvu koru.
6. Preko kore ređati očišćene šljive, višnje i maline, posuti preostalim šećerom i prekriti drugom korom.
7. Viljuškom izbušiti rupice u testu i peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta ili dok ne porumeni.
8. Ispečenu pitu posuti šećerom u prahu i služiti toplu.
Recept Ane Đenić iz Čačka
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net