Sastojci:
Za medene korice:
300 g brašna
200 g šećera u prahu
4 čoljice (za crnu kafu) kisele vode
4 šoljice meda
1/2 kašičice sode bikarbone
Za fil I:
4 pudinga od čokolade
1 l vode
200 g šećera
250 g margarina
300 g posnog mlevenog keksa
Za fil II:
500 g posnog šlaga
kisela voda za mućenje šlaga
100 g mlevenog keksa
100 g čokolade
Za glazuru:
100 g čokolade
4 kašike ulja
ISPROBAJTE I…
Priprema:
Korice:
1. Pomešati brašno sa šećerom i sodom bikarbonom, pa dodati kiselu vodu i med.
2. Sve lepo sjediniti, umesiti testo i podeliti na 4 jufkice.
3. Svaku jufkicu razviti oklagijom, pa peći na prevrnutom plehu obložen pek-papirom na 180ºC dok blago ne porumene.
Fil I:
1. U malo vode razmutiti puding, a preostalo mleko ostaviti da provri sa šećerom.
2. Potom ukuvati razmućen puding i mešati dok se ne zgusne.
3. Margarin penasto umutiti, sastaviti ga sa ohlađenim kremom, a na kraju umešati mleveni keks i sve lepo sjediniti.
Fil II:
4. Šlag posebno umutiti sa kiselom vodom (količina prema uputstvu sa kesice), a potom umešati 100 g mlevenog posnog keksa i otopljenu čokoladu.
Finlani postupak:
1. Tortu filovati na sledeći način: kora fil I, fil II, kora… Postupak ponavljati dok se ne utroši sav materijal.
2. Odgore preliti otopljenom čokoladom sa uljem.
Recept Slađane Cvetković iz Zdravinja
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net