Sastojci
Za testo:
1 kg brašna
2 šolje (od 2 dl) ulja
3 dl belog vina
1 šolja šećera
1 prašak za pecivo
2 vanil-šećera
Za fil:
1 šolja mlevenih oraha
4 kašike šećera
50 ml vrele vode
rendana kora limuna
6 kašika pekmeza od kajsije
Ostalo:
šećer u prahu (za posipanje)
ISPROBAJTE I… Krem štrudlu
Priprema:
Testo:
1. Pomešati polovinu brašna sa šećerom, vanil-šećerom i praškom za pecivo.
2. Dodati ulje i vino, pa lagano promešati.
3. Postepeno dodavati preostalo brašno dok se ne umesi meko testo, pa ga podeliti na dva dela.
Fil:
1. Orahe pomešati sa šećerom i popariti vrelom vodom.
2. Dodati koru limuna i promešati.
Finalni postupak:
1. Testo razvući na dužinu tepsije, na debljinu 4–5 mm.
2. Tanko premazati sa 3 kašike pekmeza pa naneti fil.
3. Uviti u štrudlu pa staviti na pleh obložen pek-papirom. Postupak ponoviti i sa drugim delom testa.
4. Peći u rerni zagrejanoj na 190°C oko 20 minuta.
5. Ohlađene štrudle posuti šećerom u prahu i iseći na šnite.
Recept Jovanke Komnenović iz Temerina
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net