Sastojci:
Za koru:
5 belanaca
5 kašika šećera
2 kašike brašna
100 g kokosovog brašna
1 kašičica praška za pecivo
300 ml mleka
Za fil I:
5 žumanaca
7 kašika šećera
1 vanil-šećer
2 kašike brašna
3 kašike gustina
500 ml mleka
250 g margarina
100 g šećera u prahu
Za fil II:
400 g jagoda
200 g šećera
2 pudinga od jagoda
300 ml vode
Ostalo:
100 g šlaga
200 ml mleka
Isprobajte i… Kolač sa jagodama
Priprema:
Kora:
1. Umutiti belanca u čvrst šam, postepeno dodajući šećer.
2. Dodati brašno, kokosovo brašno i prašak za pecivo, pa sve dobro sjediniti.
3. Smesu uliti u pleh (25x35cm) obložen pek-papirom i peći u rerni zagrejanoj na 180°C 15 minuta.
4. Pečenu koru preliti hladnim mlekom.
Fil I:
1. Penasto umutiti žumanca, postepeno dodajući šećer i vanil-šećer.
2. Dodati 200 ml mleka, gustin i brašno, pa promešati.
3. Ostatak mleka ostaviti da provri, a zatim uliti pripremljenu smesu i mešati dok se ne zgusne.
4. Posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu, te sjediniti sa ohlađenim filom.
Fil II:
1. Jagode izmiksati (da ostanu sitni komadi), pa kuvati sa šećerom 5 minuta.
2. Dodati 250 ml vode i kuvati dok ne provri.
3. Puding izmutiti u preostaloj vodi, sipati u jagode i mešati dok se ne zgusne.
Finalni postupak:
1. Preko kore premazati fil II, te ostaviti da se ohladi.
2. Zatim premazati fil I i šlag umućen sa mlekom.
Recept Jelene Nikolić iz Zaječara