Sastojci:
1 svež kvasac
5 kašika šećera
250 ml mleka
1 kašičica soli
3 jajeta
200 ml ulja
1 vanil-šećer
800 g brašna
40 g margarina
džem od šljiva
ISPROBAJTE I… Štrudlu sa džemom od smokve
Priprema:
1. U mlako mleko izmrviti kvasac. Dodati 1 kašiku šećera, promešati, pa ostaviti da nadođe.
2. Posebno sjediniti ulje, 2 jajeta i so. Dodati preostali šećer, vanil-šećer i nadošao kvasac pa uz postepeno dodavanje brašna umesiti testo koje se ne lepi za prste.
3. Pokriti ga krpom i ostaviti na toplom oko 45 minuta.
4. Nakon toga, testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu, te ga premesiti.
5. Podeliti ga na dve jufke, pa prvu rastanjiti na oblik pravougaonika. Tako razvijeno testo iseći na kvadrate veličine 8×8 cm.
6. Na svaku kvadrat staviti pomalo džema, pa testo uviti u rolne.
7. Ređati ih u pleh obložen papirom za pečenje. Ponoviti postupak i sa drugom jufkom.
8. Rolnice ostaviti da se odmore dok se rerna greje na 220°C.
9. Premazati ih umućenim jajetom, te na svaku staviti malo margarina.
10. Peći ih u rerni i peći oko 25 minuta ili dok ne porumene.
11. Pečene rolnice poprskati vodom, pokriti ih krpom i ostaviti da se ohlade.
Recept Jadranke Tot iz Jarkovca
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net