Sastojci:
1 kg brašna
250 g margarina
200 ml jogurta
350 ml mleka
1 jaje
100 ml ulja
50 g svežeg kvasca
1 kašičica soli
1 kašika šećera
Ostalo:
pekmez po ukusu
krem od lešnika
ISPROBAJTE I… Rolat sa bananama
Priprema:
1. U 100 ml zagrejanog mleka staviti kvasac, so i šećer i ostaviti da sve odstoji i da kvasac nadođe.
2. Sjediniti polovinu brašna, jogurt, ulje, jaje i nadošao kvasac, pa sa preostalim mlekom zamesiti fino testo lagano dodajući i preostalo brašno.
3. Testo ostaviti da se odmara 30 minuta, a zatim ga premesiti i podeliti na osam manjih jufki. Svaku razviti, premazati omekšalim margarinom, pa ih ređati jednu na drugu. Poslednju, osmu jufku ne treba premazivati.
4. Tako poređano testo rastanjiti oklagijom, a potom ga iseći na trake širine tri prsta. Na svaki traku naneti fil po ukusu, formirati rolnice, poređati ih po plehu i ostaviti 10 minuta da nadođu.
5. Rolnice premazati hladnom vodom pa ih peći na 200°C 20 minuta.
Napomena: Fil napraviti od kombinacije omiljenog džema i krema. Džem od višanja ili breskvi naročito je dobar izbor.
Recept Dijane Popović iz Beograda
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net