Sastojci:
Za čokoladni fil:
1 l vode
5 kašika šećera
1 vanil-šećer
200 g griza
2 kašike kakaoa
Za voćni fil:
600 g očišćenih kajsija
1 l vode
5 kašika šećera
1 vanil-šećer
2 pudinga od vanile
Ostalo:
200 g šlaga
2 dl hladne kisele vode
ISPROBAJTE I… Kajsija kolač
Postupak:
Čokoladni fil:
1. U šerpu sipati litar vode, 5 kašika šećera i vanil-šećer. Kada voda provri dodati griz i kakao i mešati dok se masa ne zgusne kao puding. Skloniti posudu s vatre i izliti smesu u dublji pleh.
Voćni fil:
1. Kajsije očistiti od koštica i iseći na manje komade.
1. U šerpu opet sipati litru vode pa dodati šećer i vanil-šećer, a zatim i kajsije te ostaviti da sve provri.
2. S malo vode razmutiti dva pudinga od vanile i zakuvati ga u voću. Kada se smesa zgusne, odma je vruću izliti preko čokoladnog fila.
Finalni postupak:
3. Šlag umutiti s kiselom vodom i naneti preko fila s kajsijama. Sve ostaviti preko noći u frižider i sutradan seći na kocke i poslužiti.
Savet: Ako koristite posni šlag dobićete posnu varijantu ovog kolača.
Recept Biljane Lacković iz Vašica
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net