Sastojci:
Za koru:
27 jaja
27 kašika šećera
2 praška za pecivo
27 kašika brašna
Za fil:
4 belanceta
8 kašika šećera
4 kašika džema od kajsija
Za preliv:
1 l vode
200 g šećera
1 ekstrakt maline
1 ekstrakt ruma
Za glazuru:
1/2 ekstrakta malina
80 g margarina
250 g šećera u prahu
3 kašike vode
Ostalo:
500 g oraha
500 g suvog grožda
100 g otpljene čokolade
ISPROBAJTE I… Krem tortu
Priprema:
Kore:
1. Umutiti 9 belanaca da se dobije gust šam, dodati 9 kašika šećera, zatim dodati jedno po jedno žumance, 9 kašika brašna i 1/2 kesice praška za pecivo.
2. Smesu uliti u pleh obložen pek-papirom i peći u rerni zagrejanoj na 150°C oko 30 minuta.
3. Na isti način ispeći još dve kore.
Fil:
1. Belanca umutiti sa šećerom u čvrst sneg, pa kuvati na pari dok se šećer ne istopi. Na kraju dodati džem od kajsija, pa sve dobro sjedinti.
Preliv:
1. Skuvati vodu sa šećerom i ostaviti da se ohladi.
2. Zatim 750 ml preliva podeliti na dva dela: u jedan dodati ekstrakt od malina a u drugi ekstrakt od ruma.
3. U ostatak preliva (250 ml) ne dodavati aromu.
Finalni postupak:
1. Koru staviti na tacnu, posuti je sirupom bez arome da bude dobro natopljena, pa je premazati polovinom fila.
2. Drugu koru preseći napola. Jednu polovinu iseći na jednake kocke, a drugu polovinu kore izdrobiti i pomešati s mlevenim orasima, suvim grožđem, otopljenom čokoladom i sirupom od ruma i malina da masa bude srednje meka.
3. Slagati kocku od kore, pa formirati kocku od smese s orasima. Naizmenično ređati žuto-braon kocke da se dobije izgled šahovske table.
4. Preko šah kore, naneti drugi deo fila i koru prelivenu sirupom.
5. Tortu ostaviti u frižider da se stegne.
6. Otopiti margarin u šerpici, dodati šećer u prahu, vodu i malo ekstrakta od malina. Sve dobro izmešati mikserom na najmanjoj brzini pa tortu preliti glazurom. Dekorisati šlagom po želji.
Recept Vesne Valihore Filipović iz Bačkog Petrovca
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net