Sastojci:
Za testo:
125 ml mleka
50 g kvasca
1 kašika šećera
300 g brašna + 1 kašika za kvasac
50 ml ulja
1 jaje
1/4 kašičice soli
Za fil:
250 g oraha
100 g šećera
1 vanil-šećer
5 kašika pekmeza od kajsija
malo ulja
Ostalo:
1 belance
2 kašike ulja
šećer u prahu
Priprema:
1. U 125 ml mlakog mleka dodati 50 g kvasca, kašiku šećera, kašiku brašna i sačekati da kvasac nadođe.
2. Za to vreme u vanglu prosejati 300 g brašna, sjediniti ga s nadošlim kvascem, dodati ulje, jaje i so i umesiti testo. Ostaviti testo da nadođe oko 40 minuta.
3. Za pripremu fila sitno samlevene orahe pomešati sa 100 g šećera.
4. Kada testo nadođe rastanjiti ga na debljinu od oko 1cm pa na njega ravnomerno naneti fil. Poprskati testo s malo ulja i posuti vanil-šećer.
5. Duž kraće strane testa naneti pekmez od kajsija. Zaviti štrudlu, staviti je u pleh podmazan uljem i premazati belancetom.
6. Štrudlu peći na 200°C oko 30 minuta, dok ne dobije lepu zlatnu boju. Gotovu štrudlu posuti šećerom u prahu i poslužiti.
Savet: Slobodno obilnije namažite pekmez kako štrudla ne bi bila suvkasta.
Recept Milane Pećanac iz Jakova
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net