Sastojci:
Za kore:
9 jaja
9 kašika šećera
3 kašike brašna
6 kašika kakaoa
3 kašike ulja
1,5 prašak za pecivo
Za fil:
1 l mleka
4 pudinga od čokolade
12 kašika šećera
200 g margarina
Ostalo:
2 dl slatke pavlake
višnje
ISPROBAJTE I… Pobedničku tortu
Priprema:
Kora:
1. Umutiti 3 žumanceta sa 3 kašike šećera, pa dodati 1 kašiku brašna, 1 kašiku ulja, 2 kašike kakaoa i pola praška za pecivo. Sve dobro promešati.
2. Posebno umutiti 3 belanceta, pa šam lagano umešati u prethodno pripremljenu smesu.
3. Koru peći u okruglom plehu prečnika 26 cm na 200°C oko 12 minuta. Postupak ponoviti još dva puta, tako da se dobiju tri kore.
Fil:
1. Na šporet staviti 8 dl mleka da se kuva zajedno sa 12 kašika šećera.
2. U preostalom mleku razmutiti puding, pa razmućenu smesu uliti u vrijuće mleko. Lagano mešati dok se puding ne zgusne. Skloniti šerpu sa vatre i ostaviti da se fil ohladi.
3. U ohlađen fil dodati margarin i sve lepo izmiksati tako da smesa bude penasta.
Posebno umutimo slatku pavlaku.
Finalni postupak:
1. Na prvu koru staviti pola fila, preko poređati višnje, a potom višnje premazati s pola slatke pavlake. Postupak ponoviti još jednom, a preko poslednje kore namazati umućen šlag i tortu dekorisati po želji.
Recept Sanele Tojzan iz Sente
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net