Sastojci:
Za testo:
140 g brašna
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
60 ml mleka
2 kesice vanil-šećera
60 g margarina
3 cela jajeta
3 žumanceta
200 g šećera
Za sirup od kafe:
80 ml skuvane jake kafe
1 kašika ruma
2 kašičice šećera
Za fil:
2 kesice šlaga
150 ml mleka
50 g šećera u prahu
1 kesica vanil-šećera
150 g sira (mascarponea ili švapskog)
ISPROBAJTE I… Karamel mafine
Priprema:
1. Rastopiti margarin u mleku na umerenoj temperaturi povremeno mešajući. Potom skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
2. Posebno ulupati jaja sa šećerom i dodati ih u ohleđeno mleko sa margarinom.
3. Na kraju umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo.
4. Smesu uliti u silikonski kalup i peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 min.
5. Za to vreme skuvajti jaču kafu, procediti je od soca, pošećeriti i pomešati sa rumom.
6. Gotove mafine izvaditi iz rerne i preliti ih pripremljenim prelivom.
7. Šlag umutiti sa mlekom i šećerom. Potom dodati sir i lepo sjediniti mikserom.
8. Gotove mafine ukrasiti filom od sira i posuti ih kakaom.
Komentar: Od ove smese napravila sam 12 velikih i 16 malih mafina.
Recept Dragane Skular iz Jaše Tomića
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net