Sastojci:
Za koru:
* 14 belanaca
* 20 kašika šećera
* 22 kašike mlevenih oraha
* 2 kašike prezli
Za fil I:
* 14 žumanaca
* 10 kašika šećera
* 2 kašike pudinga od čokolade
* 2 kašike mleka
* 100 g čokolade
* 250 g margarina
Za fil II:
* 400 g šećera
* 500 ml mleka
* 300 g mleka u prahu
* 100-120 g mlevenog keksa
* 200 g neslanog kikirikija
* 250 g margarina
ISPROBAJTE I… Čoko- kikiriki štangle
Priprema:
Kore:
1. Penasto umutiti 7 belanaca postepeno dodavajući 10 kašika šećera. Umešati 11 kašika mlevenih oraha i kašiku prezli.
2. Smesu peći u podmazanom i brašnom posutom plehu, na 200°C, dok ne počne da se odvaja od pleha. Ispeći još jednu takvu koru.
Fil I:
1. Umutiti žumanca sa šećerom, pa dodati puding i mleko. Smesu staviti da se kuva na pari. Pri kraju umešati izlomljenu čokoladu.
2. Kada se fil ohladi sjediniti ga sa umućenim margarinom.
Fil II:
1. Šećer karamelizovati na tihoj vatri. Sipati mleko i sve zajedno kuvati dok se smesa ne ukuva. Ostaviti da se prohladi pa dodati mleko u prahu, mleveni neslani kikiriki i mleveni keks.
2. Kada se ohladi, fil sjediniti s umućenim margarinom.
Finalni postupak:
1. Filovati tortu sledećim redom: kora, polovina fila od čokolade, ceo drugi fil, druga polovina fila od čokolade, kora. Kada se torta lepo rashladi ukrasiti po želji.
Recept Vesne Filipović iz Idvora
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net